E-pildiraam

Olen ammu juba mõelnud, et seinal võiks olla mingi interaktiivne tabloo, mis näitaks pilte ja vajadusel kalendrit ning ilmateadet. Aega mööda läinud ja kappi igasugust arvutikola kogunenud. Miski aeg tagasi sattus mulle üks vana risu, puruks korpusega läpakas. Varuosi sellisest uunikumist väga ei võta ja esimese hooga tahtsin lihtsalt utiliseerida, kui tuli mõttesse vana pildiraami idee. Sai testitud ja asi täiesti töökorras, kuigi väga tähtis osa ekraan oli ka viga saanud :/. Aga noh “juhuslikult” vedeles mul üks teine rüperaal, millel emaplaat kutu, aga seeeest ekraani paneel korralik. Töötas ka kenasti teise masina küljes. Niisiis tegutsema.

Raamiks võtsin ühe vana pildiraami, mille koleda pildi peopessa mahutasin ja vastavasse käitluskasti toimetasin. Raami enda värvisin mustaks tavalise mati musta aerosooliga.

DSC_0338.jpg

Siis lõikasin pildiraami tagumise “soome papi” sisse ekraani jaoks augu. Vineerist lõikasin 2 detaili ekraani kinnitamiseks. Lisaks pidi selle külge kinnituma ka arvuti ise. Vineerist jupid liimisin soomepapi külge ja ekraanigi fikseerisin auku liimiga.

DSC_0339.jpg

Ekraani kuvade vahetamiseks on vaja ka mingit nuppu. Erinevatest lahendustest jäi peale puutetundlik “nupp”. Kuna kogemusi sellega pole, sai huvi pärast ebayst katseks paar tk tellitud ja katsetades töötas väga kenasti läbi klaasi jms. Nupu jaoks sai soome papi sisse uuristatud auk ja fikseeritud liimiga. Lisaks maalriteip vormistamiseks. Aga kuidas puutetundliku nupu signaal arvutile? Jällegi erinevate mõtete hulgast ainuke toimiv ja taskukohane mõte oli võtta mingi klaviatuur ja puutenupu signaal klahvivajutuseks “konvertida” ning tarkvaraliselt siis mappida funktsioon. Selleks tellisin ühe usb keypadi, lammutasin selle. Transi ja takisti abil sai tärni nupp nüüd puutega “vajutatavaks”.

DSC_0334.jpg

DSC_0337

Nüüd siis võis juba hakata arvutit hakata paigaldama. Plaan oli korpuseks kasutada läpaka alumist korpust. Esiteks muidugi jahutus puhtaks ja uus termpasta + -padjad. Seejärel liimisin kõik ülearused augud kinni, nt cdrom augule tema plastik liist, aku korpusest elemendid minema jne. Mõned ülearused jubinad viskasin minema, liimisin wifi antennid ja ühed usb pesad korpusesse. Kuna toite nupp jääb korpusesse peitu, paigaldasin külje peale uue nupu ja jootsin juhtmed sinna algsest nupust. Ekraani taguse katsin igaks juhuks maalriteibiga, et emaplaat kogemata vastu seal olevat fooliumit ei läheks. Ja võiski asja kokku kruvida. Ahjaa, kruvide kinnitused sai varem vineeri külge kinnitatud.

DSC_0343.jpg

DSC_0344

DSC_0341

DSC_0345

Viimistluseks lasin fotopoes lõigata paspartuu ja sai kogu kupatus kokku laotud.

DSC_0340
DSC_0342.jpgHiljem veel tähistasin nupu koha.

Järgmiseks oli tarkvara. Valisin operatsioonisüsteemiks win10, kuna linuksilistega ei viitsi jaurata ja windowsil on saada ilma jebimata lihtsalt seadistatavat tarkvara. Lisaks ka kena kalendri app ja ka programm ilma näitamiseks. Nupule funktsiooni andmiseks leidsin autohotkey nimelise programmi. Täpsemalt siis screensaveriks gPhotoShow. Kalendriks sai OneCalendar, mis sünkib ka google kalendriga ja ilma näitab win10 ga kaasas olev ilmaapp. Autohotkeyga panin numpadi tärni teostama “alt+tab”. Pm arvuti käivitudes käivituvad ka ilm ja kalender, mida saab siis puutenupuga vahetada. 2 min idles olek käivitab screensaveri. Fotod võtab screensaver mälukaardilt määratud kaustast, ehk siis nendega majandamine ka väga lihtne. Lisaks veel sai leitud väike proge, mis peidab hiirekursori ära ja Teamviewer muudatuste tegemiseks üle võrgu.

DSC_0350
DSC_0352.jpg

DSC_0353

Kohe tekkis muidugi probleem, mida ma ette kartsin – jahutusvent isegi idles teeb liiga palju lärmi. Esimene mõte panna asi läbi pote tööle madalamatel pööretel, aga huvi pärast võtsin täiesti järelt ära. Temperatuurid on ilma ventilaatorita täiesti kontrolli all ja kuna midagi koormavat see tegema ei hakka, siis nii jääb. Nüüd on kogu projekti suurim probleem hoopis pildiraami asukoht. Väga palju piirab seda voolu vajadus.

Üldiselt kukkus asi väga kena välja. Jah, mõistlikum kasutada vast mingit rasperryt, aga hetkel pea kogu kraam vedeles kapis ja keldris – reclycling FTW.

Lisa kommentaar